maandag 22 augustus 2011

*** (3) voor Mies van Hout: Vrolijk

Mies van Hout gaat de wat meer experimentele kant op met Vrolijk. Technisch sterk, maar door het ontbreken van een voor kleuters begrijpelijk verhaal geen succes.

12 opmerkingen:

 1. Hier is het boek een groot succes. Ik bespreek de emoties door zelf verhaaltjes te bedenken uit het dagelijks leven die passen bij de emoties van de vissen. De kinderen praten dan heerlijk terug tegen de vissen. Ze troosten, prijzen en helpen de vissen. B.v. (ik)Vis: Ooooohhh, ik ben zooooo boos, brrrr, ik was met mijn broertje aan het spelen en toen pakte hij zomaar mijn mooiste vissenpop af!! Ik ben zo boos!!!! Kinderen: Ahh, dat is zielig, misschien moet je het terugvragen, zo van: broertje, mag ik mijn pop terug?
  Of ze aaien de verdrietige vis en vragen wat er is. Dan verteld de vis over zijn verdriet en er komen dan gelijk verhalen terug, oh, ik voelde me ook verdrietig toen en toen, of ik ben ook verliefd!
  Als mijn kinderen hun eigen emotie niet herkennen kan het boek ook helpen. Als is het maar door hun gevoel te verwoorden aan een van de visjes. Juist door het missen van het verhaal voelen ze zich zo veilig om er zo vrij mee te zijn. Mijn dochtertje van vier heeft soms in haar kamertje hele gesprekken met de visjes, ze speelt zelf dan beide rollen en kan haar verhaal daardoor nog eens vertellen en verwerken. Mijn zoontje van twee herkent nog niet alle emoties, maar snapt al goed dat het verdrietige visje een kusje kan gebruiken en knipt het licht even aan voor het bange visje. Dat helpt!
  Verder daagt het ook uit om op zwart vel visjes na te tekenen met oliekrijtjes, al snel een mooi effect en goed geslaagde tekeningen die opgehangen kunnen worden! Mijn mening een topboek en aanwinst voor het gezin. Vergt wel enige fantasie en vrijheid van zowel ouder als kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewetensvraag: moet ik uitgaan van de aanwezigheid van die fantasie of nie? Ik vind het in elk geval heel bijzonder wat jij er mee doet en moedig je aan om je vooral niets aan te trekken van mijn kritiek. Zelf hou ik er niet zo van... ik gebruik mijn fantasie dan liever om zelf iets te verzinnen. Kan me de bruikbaarheid van dit boek op school / crèche goed voorstellen. Maar daar zijn mijn recensies niet voor! Afdrukken op posterformaat is trouwens altijd een goed idee bij 'verhaalloze' genres. Ik vind vaak dichtbundels voor kinderen moeilijk te pruimen, maar het beste gedicht met illustratie aan de muur in de klas is fantastisch. Zo krijgt een kunstwerk de tijd om te bezinken. Kortom: ik stel voor een 'kalender' te maken van dit boek en dan elke dag een andere emotie aan de muur. Of zoiets. Maar - wat mij betreft - liever geen boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'Mieke van Hout' moet natuurlijk Mies van Hout zijn! Hopelijk stond het wel goed in de Volkskrant. Afgezien van deze slordigheid ben ik sowieso heel benieuwd naar de volledige recensie... Ik deel de ervaring van 'moekie' dat je met je kinderen ook veel plezier kunt beleven aan verhaalloze prentenboeken. Ook aan goede dichtbundels voor kinderen trouwens. Posters of kalenders zijn idd prachtig in een klaslokaalen, maar je mist de intimiteit van samen een boek 'lezen'.
  En ook ben ik benieuwd wat je precies bedoelt met 'daar zijn mijn recencies niet voor'. Is geschiktheid van een boek voor gebruik op school of crèche, maar dus ook thuis zoals 'moekie' beschrijft,geen aspect om mee te wegen? Jouw idee over wat een boek kan zijn klinkt me nogal beperkt, maar misschien interpreteer ik je reactie verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het stond wel goed in de Volkskrant, ik heb maandagochtend iets te snel zitten bloggen. http://www.volkskrant.nl/wca_item/boeken_detail/453/202747/Waarom-lig-jij-in-mijn-bedje.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En natuurlijk interpreteer je mijn reactie verkeerd. Van mij mag alles. Maar ik ga niet over 'bruikbaarheid' in opvoedkundige zin. Vreselijke term ook. Boeken gebruik je niet, maar lees je. Ik beoordeel of een boek goed gemaakt is. En geef wel eens een voorspelling of een boek het goed gaat doen bij kinderen. Die voorspellingen zijn ongeveer even betrouwbaar als die van het KNMI dus doe ik ze liever niet. In dit geval deed ik het wel. Ik raad het boek af, net zoals ik niet gauw sta te juichen over dichtbundels voor kinderen onder de 8.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me je gewetensvraag goed voorstellen. De fantasie van een ouder (of kind) kan het meest onzinnige boek natuurlijk nog leuk maken. Maar in dit geval denk ik dat het boek bedoelt is met het doel om vrij over emoties te kunnen praten en dat het daarom geen verdere tekst heeft. Dat geeft denk ik een veiliger gevoel om er op los te fantaseren, dan als je een vaste tekst zou hebben. En als het boek zo bedoelt is, zou je dan bij de beoordeling dan geen rekening moeten houden met dat doel? Natuurlijk zijn er dan ouders die daar liever niet voor kiezen, maar ook ouders en kinderen voor wie juist dit boek een groot succes is.
  Dichtbundels zijn hier trouwens ook een succes. Soms om 1 lievelings gedichtje te lezen, om er in te bladeren en soms om ze allemaal te lezen, waar de ene mooi wordt gevonden om de gevoelige plaatjes, de andere om het ritme en weer het volgende om dat ene gekke of mooie zinnetje. Degene die in eerste instantie niet leuk zijn, kunnen een half jaar later ineens wel weer leuk zijn. Dat vind ik zo fijn. Bij gedichten voor volwassenen is herlezen soms ook nodig en dat je dan ineens ziet dat het toch wel grijpt. Ik vind het fijn dat mijn kindjes dat nu al zo vroeg meekrjgen. Wel gaan zwaardere boeken en dichtbundels altijd op verzoek van de kinderen, als ze het boek dan kiezen, hebben zo ook zin in gedichtjes. Ook onder de 8 vind ik wel dat je je kind wat meer mag aan bieden dan een inkopgedichtje. Ik vind het niet erg als niet de hele bundel gelijk inzinkt, eerst pakt het ene gedichtje, dan de ander en sommige pakken niet. Net als bij mij.
  Verder mijn excuses dat ik nou net begin met kritiek op je blog. Ik geniet er verder erg van om je stukjes over kinderenboeken te lezen en haal er inspiratie uit. Daarvoor bedankt :) Noortje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik sluit me (weer) aan bij Noortje, zowel wat betreft de complimenten voor je blog - die ik ook wel meteen had mogen maken naast gemopper over naamverschrijving - als wat betreft haar inhoudelijke reactie. Nu ik de volledige recensie heb gelezen, kan ik je bezwaren ook beter plaatsen. Als boek voor 'voor het slapengaan' is 'Vrolijk' misschien voor veel kinderen minder geslaagd. Maar ik vind wel dat je het boek tekort doet als je het alleen langs die meetlat legt. De prenten (inclusief belettering) zijn prachtig en verbeelden de emoties geweldig knap, zoals je ook in je recensie schrijft. Alleen 'mooie plaatjes' is niet genoeg voor een boek, dat ben ik met je eens. Maar dit boek is volgens mij echt meer dan dat, ook door de krachtige combinatie van de tekeningen van de vissen en de belettering. Het nodigt uit om zelf je fantasie op los te laten. Dat heeft m.i. niets met 'opvoedkundig gebruik' te maken - inderdaad een term om van te griezelen! - maar wel met 'lezen' in een wat ruimere betekenis van het woord. Hoe je dat weegt, blijft natuurlijk een kwestie van smaak.
  Hier worden kinderdichtbundels trouwens ook zelf uit de kast getrokken door kind van 4. Inderdaad zeker niet elke dag maar dat hoeft ook niet. Als je het tot 8 jaar niet aanbiedt, vraag ik me trouwens wel af of het daarna wel aanslaat. Maar dat is weer een andere discussie...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank voor de complimenten (dat motiveert zo op de vrijdagochtend) en volgens mij zijn we het eigenlijk eens. Het énige dat ik anders doe dan jullie (in dit geval) zouden willen is dat dit soort boeken met een duidelijk doel om 'erover te praten' of 'er iets mee te doen' gewoon niet zo 'bruikbaar' vind voor mijn breedpubliekrubriek, waarin ik inderdaad vooral prentenboeken bespreek die geschikt zijn 'voor het slapen gaan'. Maar ik sluit niet uit dat het ooit een keer anders gaat. In dit geval.........

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dit een beetje een onzinnige discussie. Alsof een boek alleen maar goed bevonden kan worden als het past voor het slapengaan. Een dag heeft nog 23 andere uren dan het uurtje voor het slapengaan. Er zijn veel schitterende boeken die ik zelfs zou afraden te lezen voor het slapengaan. Je zou er wel eens van kunnen wakker liggen. Ik stel het nu zelf natuurlijk een beetje voor als een karikatuur. Wat ik wil zeggen is dat dit natuurlijk geen echt kruip-maar-op-mijn-schoot-dan-zal-ik-je-lekker-voorlezenboek is, maar dat het gewoon als kijkboek schitterend dienst kan doen. En het is bovendien goed gemaakt.

  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is inderdaad zo langzamerhand een onzinnige discussie Stefan, maar ik ben niet degene die hem aan de gang houdt. Ik probeer alleen antwoord te geven op aan mij gestelde vragen. Sommige mensen schijnen mij echter te willen horen zeggen dat ik het besproken boek bij nader inzien toch van harte aanbeveel en dat gaat niet gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Iedereen bedankt voor de reacties.
  En Moekie, ik ben onder de indruk van de manier waarop je met kinderen en boeken om weet te gaan. Heel bijzonder. Ik heb een deel van je verhaal op mijn website gezet als voorbeeld voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk Mies! Wat een fijn compliment, een goed begin van mijn week :)

  BeantwoordenVerwijderen