vrijdag 7 oktober 2011

Het mooiste kinderboek aller tijden

Bij de Volkskrant kun je vandaag kiezen voor het mooiste kinderboek aller tijden, mits het om een boek nog te koop is in de winkel.

11 opmerkingen:

 1. RAARRRRR!
  Je kunt alleen de door de vk voorgeselecteerde werken kiezen, voor zover ik kan zien.
  Is tot daar aan toe.
  MAAR...
  Waarom staat 'Nachtverhaal' daar niet bij??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kennelijk niet meer te koop? Ik heb ze geadviseerd, maar ze hadden al een lijst. Ik kan alleen voor mezelf spreken, ik heb 'Nachtverhaal' niet geadviseerd omdat IK het geen kandidaat vind voor beste boek aller tijden. En ja, ik had ook wel graag een optie gehad om boeken toe te voegen. Je moet dit ook wel zien als wat het is. Het is niet een actie van DE Volkskrant, maar van de boekenwinkel van de Volkskrant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hup, wis mijn post anders.

  Floris

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nachtverhaal is prachtig geïllustreerd door Charlotte Dematons en zeker nog wel te koop! Als het label dan toch Klassieker is... Ik ben overigens allang lijstjesmoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad zeer zeker nog te koop. Maar wellicht niet in de Volkskrantwinkel - zou dat een criterium zijn?

  En ik snap wel dat je het niet zou adviseren als 'beste kinderboek', ik weet ook niet of ik het zou aanraden... Maar erop stemmen? Ooooh ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Floris: waar heb je het over?
  @Thijs: ik ben echt kwijt wat er te koop is en niet en waarom. Ik hik er al een tijd tegenaan om alle boeken na te lopen die ik de afgelopen 11 jaar aanbeval maar ik durf het niet omdat ik denk dat nog maar 2% te koop is. Wat Nachtverhaal betreft: we konden niet alles van Biegel op de lijst zetten, ook al wilden we dat best... Misschien de volgende keer een 'alles van' knop? ;-)
  @Inge: kan ik me voorstellen. En dat terwijl het lijstjesseizoen voor mij pas net begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, misschien moet je dan meer boeken aanbevelen van kleine uitgeverijen met een eigen opslag (*kuch* Holland *kuch*). Die ramsjen niet of nauwelijks en houden boeken makkelijk een decennium in druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wl even reageren op je stuk in de volkskrant van vandaag, zaterdag 15 oktober.

  Het is namelijk HELEMAAL NIET terecht dat de Penseeljury geen enkel nederlands boek heeft geselecteerd voor de Gouden of Zilveren penseel, zoals jij schrijft in je stuk. Sterker nog: het is volkomen belachelijk dat de prijs voor het best geselecteerde NEDERLANDSE boek naar een BUITENLANDSE illustrator gaat. En het is nog belachelijker dat het CPNB - dat is de stichting collectieve propaganda van het NEDERLANDSE boek - dat die CPNB dat accepteert. Het is toch te zot voor woorden. Nergens anders zou dat geaccepteerd worden en ik kan me goed voorstellen dat de nederlandse illustratoren zich tot op het bot beledigd voelen door zo'n jury. Je moet je eens voorstellen dat de Prijs voor de Nederlandse Letteren of hoe die literatuurprijzen ook heten naar een buitenalndse schrijver gaat. Wat er zou gebeuren als die jury tegen de nederlandse schrijvers zou zeggen: jullie zijn niet goed genoeg, in Amerika of Australie of Japan is een schrijver die stukken beter is. Nederland zou te klein zijn. Maar nee, we hebben het hier over illustratoren van kinderboeken, die hoeven we niet al te serieus te nemen en die kunnen we gewoon beledigen als het zo uitkomt. Er is vast heus wel er ergens op de wereld wel een illustrator te vinden die beter is dan de beste Nederlandse illustrator. Maar dat is helemaal niet de discussie. Het gaat hier om een prijs voor een Nederlands boek. De jury had of geen enkel boek een prijs moeten geven, of gewoon uit hun doppen moeten kijken en moeten zien wat voor kwaliteit hier rondloopt.
  Ik gun het boek dat nu de Gouden Penseel heeft gekregen best een prijs, maar laat het een Franse prijs zijn, of een Europese, of wat voor prijs dan ook. Maar niet de Nederlandse. Die hoort bij een Nederlands boek. En als zo'n jury zich daar dan te goed voor voelt, dan moet ze haar consequenties trekken en opstappen. Ik denk dat er in Nederland genoeg goede boeken gemaakt worden die een prijs verdienen. Het is echt heel raar dat zo'n jury dat niet ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O ja, en dit staat natuurlijk los van de vraag of een kinderboek per se VERNIEUWEND moet zijn om in aanmerking te komen voor een prijs. Mijn schoonmoeder kocht altijd de winnaars van de Penselen en Griffels, omdat ze dacht dat dat dan ook wel de beste boeken voor KINDEREN zouden zijn. Dat is in de praktijk een misvatting gebleken. Veel van die boeken zijn helemaal niet zo geschikt voor kinderen, ze zijn misschien wel heel vernieuwend, maar kinderen hebben daar geen boodschap aan. Maar door in die prijzen zo de nadruk op dat vernieuwende te leggen wek je wel de indruk dat een goed kinderboek ook een vernieuwend kinderboek is. Ik kan me goed voorstellen dat als je als kind alleen maar die prijswinnende boeken hebt gekregen dat je later nooit meer een boek aanraakt. Dan maar de Donald Duck, of een spannend indianenverhaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Thijs: waren alle uitgevers maar wat meer zo! Soms is ramsj verdiend, maar je hebt ook boeken die langzaam maar gestaag gaan en die krijgen in de huidige hypemarkt geen schijn van kans. Binnen drie maanden geen bestseller? Naar de Slegte! Wat overigens nog altijd veel beter is dan bij het oud papier en een feest voor snuffelgrage lezers, maar als schrijver heb je er niet veel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste anoniem, vriendelijk verzoek om je naam even te noemen. Ik ga er vanuit dat er iets mis ging - de reactiesoftware van blogspot heeft soms kuren - maar ik vind het heel onaangenaam om met onbekenden in debat te gaan. Jij waarschijnlijk ook! Maak je nog even bekend alsjeblieft.

  BeantwoordenVerwijderen