zaterdag 11 november 2017

Weekgreep #4: Een perfect kind, Abkoude-biografie en koninklijke heruitgave omni-Berner

Michaël Escoffier en Matthieu Maudet Een perfect kind?
Ouders die 'verhip' zeggen kopen de perfecte nazaat bij warenhuis Koning Kind. Alles gaat goed, tot Benjamin op een dag het carnaval en de klassenfoto door elkaar haalt en als bij vermomd naar school gaat terwijl hij in zijn zondagse kleren had gemoeten. Verhip. Geestig boekje uit die fijne subtiele Franse prentenboekentraditie met een geweldig troostende werking op kinderen die altijd maar perfect moeten zijn. vertaald door Edward van de Vendel. Alleen jammer van die titel met vraagteken. Alsof kinderen de ironie van zo'n titel niet direct doorzien... maar misschien denkt de uitgeverij dat deze grap te lastig is voor hun ouders? (Vanaf 6 jaar.)

Jan Maliepaard en Jan Oudenaarden Dát is Pietje Bell
Ja, daar zaten we nu op te wachten: de biografie van de geestelijk vader van Pietje Bell en Kruimeltje. Weinig auteurs hebben het kindbeeld in de literatuur zo op z'n kop weten te zetten als Van Abkoude. Dankzij de films opnieuw aandacht voor zijn boeken, nu ook voor 'het geheime leven' van de auteur. Dat belooft wat. Met cd van zijn liedjes, waaraan echte Rotterdammers als Frédérique Spigt meewerkten. (Voor volwassenen.)

Rotraut Susanne Berner De vrolijke vier seizoenen
Dit is nou een reeks waar ik elke keer weer de hele dag loop te neuriën: de zoekboeken van Rotraut Susanne Berner. Kan niet simpeler: vier keer hetzelfde provinciestadje, met dezelfde hoofdpersonen, met dezelfde locaties, op dezelfde volgorde. Maar met oneindig veel nieuwe details, geïnspireerd door de seizoenen. Uitgeverij Lannoo kwam met een bijna onverwoestbare, koninklijke heruitgave van deze kartonboeken. En dat is nodig, want dit lees je echt niet één keer voor. Hier kun je nu echt geen miskoop aan doen. Boek zoekt kleuterklas! (Vanaf 4 jaar.)

In De Weekgreep bespreek ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.