dinsdag 18 december 2018

Weekgreep #18-25: Alles wat je moet weten over scheten, De dag van Eden, Op zoek in het bos / de zee, Het menselijk lichaam, Het mysterieuze horloge

1. Sanne de Bakker en Kees de boer Alles wat je moet weten over scheten
Altijd fijn als mensen zoveel zorg en aandacht besteden aan een onderwerp dat iedereen fascineert. Ja, geef maar toe, jou ook. Zeker eerder gedaan door andere auteurs, maar wat mij betreft zelden geslaagd zoals deze. Geloof me: ik lees ze allemaal. Wat er in een scheet zit. Waar je de beste scheten van krijgt. En welke (soms onverwachte) dieren scheten laten. Nou ja. Bijna allemaal dus. Maar die van haring zijn wel bijzonder verrassend en interessant. Nou ja, topboek dus.

2. Liz Flanagan De dag van Eden
Aleid van Eekelen-Benders is zo'n vertaalrot waar je op kunt vertrouwen. Meestal doet ze jongerenromans zoals deze thriller over Eden, de beste vriendin van Jess. Op een dag is ze verdwenen. Jess gaat op zoek. De Britse schrijver Liz Flagan geeft les in schrijven maar is zelf nog niet heel lang auteur. Ze schreef een succesvol boek over draken. In het Nederlands verscheen eerder een pop-up van haar.

3. Laura Baker en Nadia Taylor Into the forest
Hoe oud het boek ook is, er blijven nieuwe vormen ontstaan en als die vorm ook nog eens zo functioneel is als déze... wat een feest! De Britse illustrator Nadia Taylor maakt strakke, eigentijdse ontwerpen die het zowel op papier als in muurschilderingen goed doen. Geniaal om het bos en de zee op te bouwen als een ouderwets toneeldecor. Achter de struiken en golven komen steeds weer andere dieren vandaan, waarvan we een deel al kunnen zien gluren. Spannend voor de allerjongsten.

4. Richard Walker en Rachel Caldwell Het menselijk lichaam
Het menselijk lichaam. Ongetwijfeld het populairste onderwerp voor een informatief boek, maar zo grondig gedaan als in deze zie je het niet vaak. De auteur en de illustrator lieten zich inspireren door negentiende-eeuwse anatomieboeken en maken van de schedel en de borstkas en het damstelsel prachtige pop-ups. Serieus onderwerp en toch een beetje de sfeer van zelf-gedrukt-in-het-wilde-westen. Goed en geestig.

David Morosinotto Het mysterieuze horloge
Nog meer wilde westen, maar nu echt. Eddie, Petit en Julie bestellen uit een catalogus een pistool, maar krijgen een oud horloge toegestuurd. Ja, zulke dingen gebeurden voor internet ook. Ze besluiten het horloge te gaan ruilen en gaan op reis. Het boek waarschuwt voorin dat roken en drinken voor kinderen honderd jaar geleden helemaal niet gek was. Als je nog wat diks en avontuurlijks zoekt voor de kerstvakantie, zoek niet verder. Vanaf elf jaar.