dinsdag 7 september 2010

Maar liefst 70 jongerenboeken op longlist GJP

Stichting Lezen heeft gisteren op de laatste dag van Manuscripta de longlist bekendgemaakt voor de Grote Jongerenliteratuur Prijs. Maar liefst 70 titels staan erop, die zijn verschenen in 2009 en ingezonden door uitgeverijen. Hier staan, zoals eerder al gemeld, ook boeken op van uitgeverijen voor volwassenen. Dat roept wel de vraag op wat de criteria zijn voor jongerenliteratuur. De cruciale spatie in de naam van de prijs is heel strategisch geplaatst: het is een prijs voor jongerenliteratuur, niet een literatuurprijs van jongeren! Daar bedoelen de bedenkers - geen jongeren! - iets mee. En aangezien er ruim 80 titels waren aangemeld zijn er ruim 10 afgevallen. Wie waren dat? Ik ben onverminderd benieuwd.

3 opmerkingen:

  1. Eindelijk! De grens tussen de volwassen- en jeugdliteratuur wordt een stippellijn. Om Joke van Leeuwen te citeren: Kinderen kunnen nog geen volwassenenboeken lezen. Daar loopt ergens een grens, waar de een eerder overheen stapt dan de ander. Andersom kun je zo schrijven dat daar niet echt een grens hoeft te bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wordt een interessante vergelijking, hoe kies je tussen Heleen Vreeswijk, Tais Teng en Herta Muller? Welke criteria hanteer je?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb besloten ze allemaal te gaan lezen.

    BeantwoordenVerwijderen