dinsdag 19 oktober 2010

Shortlist Grote Jongerenliteratuur Prijs bekend

Jaap Leest lijkt de bloggersprimeur te hebben met de nominaties van de Grote Jongerenliteratuur Prijs, dankzij een twitterende Bas Maliepaard van Trouw. De genomineerden zijn:

- Erna Sassen Dit is geen dagboek
- Philip Huff Dagen van Gras
- Peter Bekkers Trouw is de andere wang
- John Greene Paper Towns
- Dave Eggers Zeitoun
- Erland Loe Muleum

De winnaar van de oorspronkelijke Nederlandstalige boeken krijgt 5000 euro, de winnaar van de vertaalde boeken deelt datzelfde bedrag met de vertaler. Interessant aan de prijs is dat de genomineerde boeken niet van een gespecialiseerde uitgever hoefden te komen, wat recht doet aan het feit dat boeken voor vijftien jaar en ouder eigenlijk gewoon boeken voor volwassenen zijn. We kijken dan ook met spanning uit naar het juryrapport. Dat wordt bekend op 19 november, als de prijs wordt uitgereikt op Crossing Border. Lees hier meer details daarover.

Wel, Gelukkige Lezers: wat vinden we ervan? Ben heel benieuwd naar jullie meningen.

5 opmerkingen:

 1. Gezien de hoeveelheid boeken op de longlist die uitgegeven zijn door een kinderboekenuitgever, ben ik wat teleurgesteld dat de meerderheid van de genomineerden bij een volwassenenuitgever is verschenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ook teleurgesteld (je houdt van je vak), maar tegelijkertijd niet verbaasd. Hoe dan ook roept het discussies op waarvan ik hoop dat die ons ergens zullen leiden. Ik heb een aantal van die boeken nooit gezien. Hou 'jonge' boeken natuurlijk wel in de gaten maar het is bijna niet te doen. Heb er bovendien geen heldere criteria voor. Dit dwingt ons om over de schutting te gaan kijken. En dat vind ik, voorlopig, vooral interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er inmiddels 23 van die longlist gelezen, en ze zijn onderling niet te vergelijken.
  Van de shortlist heb ik er drie gelezen, Muleum, Trouw is de andere wang, en Paper Towns. Die zijn wel redelijk hetzelfde niveau. Hiervan vind ik Muleum onbetwist de beste.
  Mijn proefkonijn-kinderen stemmen tot nu toe met z'n drieën voor De Hongerspelen. Want dat is waanzinnig spannend. Voor de rest vinden ze het allemaal maar 'probleemboeken'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. even terzijde: het is erlend loe, niet erland. wel een van mijn favoriete noorse schrijvers wat betreft boeken voor volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen