1. Koos Meinderts De schelmenstreken van Reinaert de Vos
Waarom een boek van één auteur laten versieren met op elke bladzijde een andere top-illustrator? Was het dan niet veel leuker geweest om elk hoofdstuk door een andere top-auteur te laten schrijven? Reintje de Vos, een van de populairste helden uit de Nederlandse literatuur, verdient het om zo van vele kanten bekeken, besproken en geëerd te worden en het past zo bij het veelstemmige verhaal van verontwaardiging en bedrog. Dat gezegd hebbende, natuurlijk is elke pagina een feest in dit boek en wat maakte Meinderts er een lekker verhaal van. Ook al ken je het al uit je hoofd, je legt dit moeilijk weg. En wat ook fijn is, de vele seksuele toespelingen zijn gewoon blijven staan. Voorleesfeest. Als je durft.
2. Eva Eland Als verdriet op bezoek komt
Verdriet komt in de vorm van een lichtblauwe Barbapapa aan je deur en gaat niet meer weg. Wat nu? Luisteren natuurlijk. En leuke dingen mee gaan doen. Op een dag is Verdriet weer weg. Net als ik wil vertellen dat dit werk zo typisch Angelsaksisch vind - mooi gemaakt maar met zo'n iets te lief, iets te therapeutisch, iets te spiritueel ondertoontje - ontdek ik dat het om een Nederlandse auteur gaat die vanuit Engeland en in het Engels werkt. Heeft zich goed aangepast dan. Debuut in Nederland, volgens mij. Haar portfolio ziet er veelbelovend uit.
3. Rindert Kromhout En ik was zijn held
De nazi's zijn aan de macht gekomen en Klaus Mann vertrekt naar Parijs om van daaruit het antifacistische magazine Die Sammlung uit te geven. Kromhout, die ook goede zaken met kinderen doet als hij vertelt over nare tweelingen en griezelige billenbijters, is al een tijd bezig met biografisch-literair werk. Zo maakte hij een prachtig drieluik over de artistieke entourage van Virgina Woolf. Dit deel van zijn oeuvre is zeker ook voor volwassenen interessant, maar kiest slim voor het perspectief van jonge personages. Wat dit werk voor pubers die graag lezen - ze bestaan! - zo aantrekkelijk maakt is dat auteurs die je op de middelbare school nog wel eens door de strot gedouwd worden zonder ooit tot leven te komen, op deze manier zich van hun menselijke en avontuurlijke kant laten zien en de klassiekers zelf ook beter te begrijpen worden. Mooie projecten.
4. Adam Baron De jongen onder water
Voor Nederlandse jongeren helemaal onbegrijpelijk: Timon Titus heeft nog nooit gezwommen. Met een handleiding van internet, een duikbrilletje en een oude zwembroek gaat hij aan de slag. Dat blijkt geen goed idee. Tot een groot familiegeheim aan toe. Eerste jeugdboek van docent creatief schrijven, die tot nu toe vier boeken voor volwassenen publiceerde. Lekkere weglezer van de week.
5. Arend van Dam De bromvliegzwaan
Wat is er toch aan de hand met Arend van Dam? Jarenlang publiceert hij gedisciplineerd toegankelijke boekjes over geschiedenis, dit jaar komt hij ineens met een ontroerend en interessant in elkaar gestoken verhaal over het Nederlands slavernijverleden en komt hij nu met een uitbundig geïllustreerd (door Anne Stalinski) en vormgegeven boek over taal waar het enthousiasme vanaf spat. Daar worden we blij van. Heel benieuwd wat hij de komende tijd nog meer gaat maken.