1. Milja Praagman Gestrikt
Knap hoe Milja Praagman van zoiets oersaais als veters strikken, dit geestige, tegendraadse en spannende verhaal weet te maken. Toetje oefent en oefent en strikt de schoenen van haar ouders, de meester, de directeur, de burgemeester en de koning. Ook strikt ze een boef. Het verhaal begint al aan de binnenkant van het omslag en eindigt daar ook pas weer. Aan de buitenkant kan de lezer oefenen om ook zo'n held te worden als Toetje.
2. Dolf Verroen en Charlotte Dematons Droomopa
Tranentrekkend mooi boekje over de opa van Thomas, die onverwacht overlijdt tijdens een logeerpartij. Opa kon zo meeslepend over zijn dromen vertellen. Nu droomt hij niet meer. En Thomas: zal die zijn opa wel kunnen onthouden? Verroen, zelf net negentig geworden, lijkt ondertussen onverwoestbaar met kleine, breekbare verhalen. Dematons levert fris nieuw werk af, met een voor haar ongebruikelijke techniek, waarin de droomwereld (in kleur) en de realiteit (in grijstinten) elkaar afwisselen en aan het eind subtiel met elkaar te maken krijgen.
Wilma Geldof Het meisje met de vlechtjes
Het jongste meisje in het verzet. Ik vond de keus van Wilma Geldof, die prettige jongerenliteratuur maakt over pittige onderwerpen, voor een leerling van een Nederlandse Hitlerschool in Elke dag een druppel gif (2014) spannender. Maar ook nu weet ze een verhaal te vinden met plekjes en randjes die schuren. In Het meisje met de vlechtjes vertelt ze het waargebeurde, maar geromantiseerde oorlogsverhaal van de in september overleden Freddie Oversteegen, die als tienermeisje Duitse soldaten het bos in lokt om ze te vermoorden. Denk je eens in wat dat met je doet, nadat je je weer met een kop thee loopt op te winden over die irritante jongens in je klas.
Imme Dros Van liefde & verlangen
Nog eentje die maar niet van ophouden weet, meesterherverteller Imme Dros. Bekend van haar Griekse en Romeinse verhalen, regelmatig nog metrisch en op rijm ook. Verrukte ze kort geleden nog met Sheherazade, nu heeft ze een mooie prozaselectie gemaakt van liefdesverhalen. Verrassend is de aanwezigheid van de minder voor de hand liggende Noorse jokkenbrok Peer Gynt en de in Nederland niet vaak bezongen neus van Cyrano de Bergerac. Als vanouds visueel ondersteund door haar man Harrie Geelen, die dat graag met de computer doet.
Hélène Druvert en Emmanuelle Grundmann Oceaan
De mooist ontworpen boeken komen niet zelden uit Frankrijk. Wie van de oceaan houdt of dat net van plan was te gaan doen, zal zich enorm verwend voelen met dit boek. Aan het binnenwerk is erg veel zorg en aandacht besteed, de golven van het schutblad zijn uitgesneden en een millimeter breed. Er zit letterlijk diepte in dit boek.