dinsdag 3 november 2009

Eindelijk een nieuw boek van Tonke Dragt

Haar uitgever heeft de best verkopende titels van nieuwe, zogezegd modernere illustraties voorzien maar wie Dichtbij ver van hier doorbladert voelt direct weer dat de teksten van Tonke niet zonder haar eigen illustraties kunnen. Teksten? Ja, teksten. We hebben jaren moeten wachten op het boek met vijftien van de vele collages die Dragt de afgelopen decennia maakte voor bij haar tweeluik Zeeën van tijd, maar dat was misschien vooral omdat er ook kleine opstellen bij moesten. En daarmee is Dichtbij ver van hier veel meer dan een plaatjesboek geworden. Het is een tussenboek. De drempel tussen Aan de andere kant van de deur en het vervolg. Zou dat nog komen? Zou ze het nog halen? We duimen. Heel hard.

De krantenrecensie vind je hier.

3 opmerkingen:

  1. Ik duim mee! Tonke's uitgeefster, die ook de mijne was, vertelde in '96 al dat de collages voor De Weg Naar De Cel prachtig waren, maar dat Tonke het verhaal niet geschreven kreeg. Tonke is nooit een 'plot-schrijver' geweest. Haar wat mij betreft prachtigste boek De Zevensprong heeft een plot van niks maar dat doet niets af aan de brille van het boek. De plot van Zeeën Van Tij/ De Weg Naar De Cel is ofwel van een ondoenlijke Gordiaansheid, danwel verpletterend eenvoudig. Mocht het laatste waar zijn, dan komt dat tweede deel er misschien maar ik zie het, na wat is het, 16 jaar, somber in. Zeeën Van Tijd blijft desondanks een van Tonke's meesterwerken. En ik duim desondanks graag met je mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had de hoop al bijna opgegeven, maar de website van uitgeverij Leopold vermeldt: "En eens zal De weg naar de cel verschijnen".

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat zegt die website nu, zes jaar later, nog steeds....

    BeantwoordenVerwijderen