woensdag 4 november 2009

Niet te stuiten: Vos en Haas

Haas maakt natuurlijk geen sneeuwpop, maar een pop van sneeuw. Want Vos en Haas doen het met één lettergreep. Dat is moeilijk. Ik dacht: ik schrijf dit stuk in eenlettergrepige woorden. Kansloos! Zelfs wie een grondige hekel heeft aan Avigedoe - zoals ik - kan vallen voor de charmes van Vos en Haas. En dat komt niet alleen doordat de verhaaltjes gewoon leuk zijn; als je eenmaal aan die soms ingewikkelde slingerpaadjes om lange woorden te vermijden gewend bent. Maar ook vanwege de grote, gedetailleerde prenten van Thé Tjong-Khing die vaak een eigen verhaal vertellen en wat kijkverleidelijkheid betreft niet onderdoen aan die van Waar is de taart. En dan die riante grote kartonboeken waar ook de wat meer robuuste bijna-lezertjes al zelf mee aan de slag kunnen: deze boeken zijn in alle opzichten meer dan goed. In het kartonboek dat tegelijkertijd is verschenen, komt overigens - geheel tegen de regels - het woord 'ballon' voor.

4 opmerkingen:

 1. Kom kom Pjotr, dat lukt best:

  Haas maakt een pop van sneeuw. Want elk woord van Vos en Haas is kort. Dat is best een kunst. Ik dacht: ik schrijf dit stuk en maak elk woord kort. Nee hoor, dat lukt niet!
  Elk woord kort. Zelfs al houd je daar niet van (ik ook niet) dan val je toch voor Vos en Haas. Niet slechts wat Vos en Haas doen is leuk. Je went wel aan een kort woord en nog een kort woord en nog een kort woord in plaats van een lang woord. Maar ook Thé Tjong Khing doet erg zijn best. Wat hij maakt is groot en er staat veel op. Vaak staat er ook iets van hem zelf op. Wat hij maakt is net zo mooi als in Waar is de taart. Het boek van Vos en Haas is dik en hard en ook een klein kind dat nog niet leest kan er al mee aan de slag. Een boek over Vos en Haas is meer dan goed.

  Groet van Ries

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ;-)

  Ha ha. Dat vind ik knap. Zo zeg ik dat ik onder de indruk ben. En daar ging het weer mis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik me wel afvraag, als "voorleesmoeder": waarom staan er eigenlijk alleen woorden van één lettergreep? Kinderen die voorgelezen worden kunnen toch ook meer lettergrepen aan? En tegen de tijd dat ze zelf gaan lezen, is zo'n kartonnen prentenboek misschien niet meer interessant. Of vergis ik me in dat laatste?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk het wel. Sommige vierjarigen beginnen al met pogingen om mee te lezen en voor vijfjarigen is dit ook nog geschikt. Bovendien zijn er voor zesjarigen zelfleesboekjes van Vos en Haas met minder beeld en meer tekst. Zo is het begonnen met Vos en Haas, de kartonboeken zijn er een uitvloeisel van. Meer een opstapje er naartoe dus.

  BeantwoordenVerwijderen