maandag 12 april 2010

Tonke Dragt voorgedragen voor 'nobelprijs'

Tonke Dragt is door de Nederlandse afdeling van de International Board on Books for Young people voorgedragen voor wat wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur wordt genoemd: de Astrid Lindgren Memorial Award. Overigens wel een late nominatie: ze heeft al jaren niets nieuws, althans niets groots met internationale uitstraling, gepubliceerd. Maar misschien komt deze verdiende hoogst haalbare waardering er nog net op tijd. Marit Törnqvist is ook voorgedragen.

7 opmerkingen:

 1. Even snel googlen... Help, ik ken er maar eentje!
  Winner Country
  2003 Maurice Sendak United States
  Christine Nöstlinger Austria
  2004 Lygia Bojunga Nunes Brazil
  2005 Philip Pullman United Kingdom
  Ryōji Arai Japan
  2006 Katherine Paterson United States
  2007 Banco del Libro Venezuela
  2008 Sonya Hartnett Australia
  2009 Tamer Institute for Community Education Palestine
  2010 Kitty Crowther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De ALMA is een fantastische prijs, maar ik heb zo mijn bedenkingen bij die term 'Nobelprijs'. De ALMA gaat naar een auteur, illustrator, verteller of leesbevorderaar die werkt 'in de geest van Astrid Lindgren'. Wat dat betekent kan natuurlijk breed worden opgevat, maar er zijn toch ook auteurs die duidelijk niet 'in de geest van Astrid Lindgren' werken, maar toch fantastich werk leveren. Zij zullen nooit in aanmerking komen voor de ALMA. Mag je die onderscheiding dan wel 'Nobelprijs' noemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat betreft de naam: de website van IBBY Nederland zegt dat niet de ALMA maar "De Hans Christian Andersen Award ook wel de Kleine Nobelprijs wordt genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen (in 1988 Annie M.G. Schmidt en in 2004 Max Velthuijs."

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mensen, ik heb me vergist. De Kleine Nobelprijs is de Hans Christian Andersen Award. Nog net een trapje hoger! Komende van afkortingenkanon IBYY ging ik er klakkeloos van uit dat het om dezelfde prijs ging. Slordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die vergissing is zo vreemd nog niet. Met de toekenning van de ALMA aan Kitty Crowther werd in heel veel persartikels gesproken over de kleine Nobelprijs. Voor mij is de kleine Nobelprijs toch ook de HCAA.

  BeantwoordenVerwijderen