maandag 3 januari 2011

IX. Jongsten en oudsten mogen niet klagen

Ik herlas al mijn recensies van de afgelopen tien jaar, een kleine driehonderd stuks. Daaruit stelde ik een lijst samen van de beste boeken van het begin van deze eeuw, waard om nog een decennium of meer mee te gaan. Het goede nieuws: geslaagde prentenboeken en boeken voor de middelbareschoolleeftijd waren er in overvloed. Het was nog lastig kiezen. Kleuters, tieners, jongvolwassenen: ze hebben wat het aanbod betreft niet te klagen. Ook is er een interessante nieuwe trend, namelijk de opkomst het journalistieke jeugdboek, met als opvallendste voorbeeld de Slash-reeks van Querido, waarin op een indringde en persoonlijke manier de werkelijkheid aan de orde komt. Charlotte Dematons en Tjibbe Veldkamp (prentenboeken), Bibi Dumon Tak, Jan Paul Schutten en Bas van Lier (jeugdjournalistiek), Marco Kunst en Tanneke Wigersma (tienerliteratuur) en Floortje Zwigtman en Derk Visser (jongerenliteratuur) zijn in het oog springende Nederlandse auteurs die het afgelopen decennium interessant maakten en boeken schreven of tekenenden waarvan sommige ooit nog wel eens klassiek zouden kunnen worden. En dan laat ik de buitenlanders even buiten beschouwing.

Terug naar het overzicht. Illustratie: Piet Grobler.

2 opmerkingen:

  1. Je suggereert (ook door geen winnaar te kiezen) dat er niet veel soeps is verschenen voor de onderbouw en de bovenbouw van de basisschool. In het eerste kan ik nog in komen. Er zijn wel hele mooie dingen verschenen voor de onderbouw, maar het zijn er verhoudingsgewijs niet zo veel. De markt wordt vooral ingenomen door massa's inhoudelijk saaie en niet zo bijzonder goed geschreven 13-in-een-dozijn-verhaaltjes.

    Wat de bovenbouw betreft ben ik het niet met je eens. Ook daar veel rommel, maar ook best wel veel hele mooie boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zeker niet willen zeggen dat er rommel / niet veel soeps is verschenen in de genoemde categorieën. Ik heb alleen gezegd dat: a. de oogst relatief klein was b. er geen winaar bij zat. En met winnaar bedoel ik: een toonaangevend boek dat nog wat jaartjes mee kan.

    BeantwoordenVerwijderen