maandag 3 januari 2011

Hanna Kraan schreef sympathieke verhalen en bleef zelf op de achtergrond

Gisteren werd bekend dat Hanna Kraan (1946) is overleden. De kinderboekenschrijfster werd bekend met De boze heks, die ook figureerde in de gelijknamige animatieserie van de VPRO in de jaren negentig. De boze heks was bij kinderen wel geliefd, ze werd een paar keer getipt door de Kinderjury. De schrijfster zelf, lerares Italiaans, bleef op de achtergrond, maar schreef nog steeds. Eind vorig jaar verscheen het derde deel van de sympathieke verhalen over eekhoorn Krik, die positief werden besproken maar er niet in slaagden de boze heks naar de kroon te steken.

2 opmerkingen:

 1. Ik wist dat Hanna al lang ziek was, maar schrik toch erg van dit bericht. Hanna was een geweldige auteur. Ik en mijn kinderen waren altijd grote boze-heks-fans. Ik kon de verhalen blijven voorlezen. We hebben heel wat afgegrinnikt bij het fluisterkruit, de knetterlamp, het oranjepoeder en de andere verhalen. Laten we ze vooral blijven lezen en voorlezen.
  Ik vond het dan ook een eer om de Krik-boeken te mogen illustreren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mary-Elsbeth Nieuwendijk3 januari 2011 om 09:24

  Lieve Hanna,

  Het bericht van jouw dood kwam keihard aan. Dat die gemene "sluipmoordenaar"je uiteindelijk toch te pakken heeft gekregen, is onvoorstelbaar. Het was een voorecht jou zo lang, sinds onze studie Italiaans, als vriendin gehad te hebben. Je was een warm, origineel,geweldig mens. Wat hebben we samen veel gelachen, gehuild en een heerlijke vacantie in Italie gehad. Dat we elkaar de afgelopen jaren niet gezien hebben en, helaas, veel te weinig gesproken,geeft een nog triester gevoel.Je boeken en , van lang daarvoor, je brieven en kaarten, waaruit je taalgevoel al zo duidelijk naar voren kwam, blijven een tastbare heinnering.
  Jijzelf, lieve Hanna,"Sjaan", leeft voort in mijn hart. Dormi bene, carissima,
  Ciao en veel sterkte voor je dierbaren,
  Bacioni, Mary-Elsbeth.

  BeantwoordenVerwijderen