dinsdag 7 juni 2011

Net uit: Youp van 't Hek De gelukkige olifant

Toegegeven, De gelukkige olifant van Youp van 't Hek ziet er met illustraties van Georgien Overwater stukken beter uit dan zijn tenenkrommende kinderboekendebuut, De wonderlijke broertjes Pim en Pietje (Rap, 2006). Maar wat 't Hek op een achternamiddag voor kinderen schrijft, blijft gemakzuchtig proza met een gezapig babbeltoontje, waarin hij hoofdzakelijk gebruik maakt van weinigzeggende emotiewoorden als 'mooi', 'leuk', 'gezellig'. En dan die verhaaltjes: olifant ziet zichzelf voor het eerst in de spiegel en wat hij ziet maakt het doodongelukkig. Modeljongetje Lars - aan het logo te zien straks ook afgedrukt op boterhamdoosjes en de etiketten van kinderbier - gaat het oplossen. Hoe precies, dat horen we morgen; eerst een liedje en dan gaan we allemaal slapen. Kortom: gekeutel in de categorie papa vertelt op de bedrand. Moet hij vooral blijven doen, maar laat hem toch ophouden om deze knullige imitatiekinderverhaaltjes ook nog te publiceren. Wat voor armoedige literaire voorbeelden heeft 't Hek toch gehad toen hij opgroeide in de jaren vijftig?

6 opmerkingen:

 1. Graag ook in VK a.s. zaterdag. Hoeveel sterren?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, kun je niet een keer heerlijk kritisch in de krant schijven over bekende Nederlanders die kinderboeken proberen te schijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom zou ik? De trend is oud en ze krijgen al te veel gratis aandacht. Erover schrijven zou suggereren dat het op wat voor manier dan ook een belangrijke ontwikkeling zou zijn. Ik schrijf over boeken, niet over mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan je redenering volgen, Pjotr. Maar vroeger gingen mensen voor een kinderboek naar een gespecialiseerde kinderboekenwinkel om zich daar te laten adviseren en boeken te kopen. Die tijd is helaas bijna volledig voorbij. Tegenwoordig vind je kinderboeken in de groenteafdeling van de supermarkt, als bijna gratis extraatje bij kranten... Ouders gaan dan maar af op een bekende naam of op hypes. En er is niemand meer die hen zegt wat een goed en wat een slecht boek is. Misschien verdient dat wel een debat.

  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij heb ik het net gezegd, Stefan. Het is niet méér waard als het ook nog gedrukt wordt. Ik gebruik die schaarse ruimte liever voor dingen die ik wel goed of tenminste journalistiek interessant vind. Ik ben benieuwd waarover jij denkt dat er in dit verhaal te debatteren valt. Ik ben nogal huiverig voor de droomwereld van bepaalde boekenliefhebbers waarin over boeken wordt gesproken alsof het zaken zijn waar je bij verkeerd gebruik ziek van kunt worden. Mensen moeten vooral zelf weten wat ze kopen. Ik raad dit boek af omdat ik het niet goed vind, meer kan ik niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen