donderdag 9 juni 2011

Weer weinig te beleven bij de Griffels

Het wordt weer knarsetanden voor de tegenstanders van het Spartaanse lezen, want er is zoals gebruikelijk weinig te beleven bij de Griffels dit jaar. Twee interessante titels, maar uit het geheel dampt de weinig inspirerende boodschap op dat kinderen - willen zij Ware Lezers worden - zich moeten vergapen aan gortdroge taalgrapjes, gezochte metafoortjes, dubbele bodempjes en open eindjes. De Gouden Griffel waar ik wél warm voor zou lopen zat er vorig jaar in de leeftijdsgroep van vijf tot twaalf overigens sowieso niet bij. Ik kan dat 'rijke aanbod' waar de jury het over heeft dan ook niet plaatsen.

En? - Kitty Crowther (De Eenhoorn) - Geslaagd nieuw prentenboekje van ALMA-winnares, mijn favoriet in dit lijstje, wel erg weinig tekst voor een Griffel maar dat hoeft geen bezwaar te zijn.

Het boeboek - Imme Dros (Querido) - Imme Dros en Harry Geelen moeten eens met pensioen, hun laatste boek is in de eerste plaats flauw. Als dit Dros' eerste Gouden Griffel ooit wordt, dan is dat wel de grap van het decennium.

Roodkapje was een toffe meid - Marjet Huiberts (Gottmer) - Originele en onderhoudende sprookjesparodieën op rijm, die vooral opvalt door het degelijke rapwerk van Benaissa Linger. Het wordt wel tijd voor een Goude Griffel voor Huiberts. Maar deze melige sprookjeshumor, hoewel goed uitgevoerd, is niet de ideale kandidaat.

Hoe oma almaar kleiner werd - Michael de Cock (Querido) - Klassiek voorbeeld van het soort kinderliteratuur waar we van af moeten. Een heel boek gebaseerd op een taalgrapje. En toch zo humorloos als een bord geroosterde gerst. Kunst omdat het moet. Mikt op volwassenen nog steeds van hun stoel vallen als ze ontdekken dat er - het is werkelijk niet te geloven - zoiets voor kinderen gemaakt wordt. Laat dat soort volwassenen nu net altijd in dit soort jury's te vinden zijn. Zijn veel minder geforceerde Rosie en Moussa was een betere keus geweest.

Dissus - Simon van der Geest (Querido) - Dikke kans dat jong talent Van der Geest zijn eerste Gouden Plak gaat scoren met deze opvallende Homerosbewerking. Van der Geest schrijft bravourepoëzie voor intelligente knullen en dat is verrassend en verfrissend. Toch voert het mij te ver om een boek dat voor zo'n micropubliek interessant is tot allerbeste kinderboek van het jaar. Of Van der Geest zou eens samen moeten gaan werken met Benaissa Linger.

Vliegen tot de hemel - Michael de Cock (Davidsfonds) - Weer een bewerking van klassiekers en dat juich ik toe, maar bij deze tour de force zit je al in de flaptekst te gapen van verveling. Ik krijg ook doodvermoeide ogen van die Dendooven, die al ruim een decennium blijft knippen en plakken op de automatische piloot.

Ik! Wie is dat? - Kinderuniversiteit van Tilburg (Zwijsen) - Een boekje dat me ontgaan is. Klinkt leuk, snel bestellen.

Meneer Kandinsky was een schilder - Daan Remmerts de Vries (Leopold) - Het was een leuke tentoonstelling, maar als je wat van Daan Remmerts de Vries bekroont, dan alsjeblieft niet dit tamelijk onleesbare nicheproduct. Daar doe je hem geen eer mee aan.

Ik leer liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen - Bette Westera (Gottmer) - Prachtig vormgegeven boek met een paar fijne, humoristische hoogtepunten. Wel waren de letters wat pietepeuterig en vond ik een fors deel van de gedichten wel erg volwassen. Westera wordt elk boek beter, maar is bepaald nog geen Annie M.G. Schmidt.

Hoera voor Superguppie! - Edward van de Vendel (Querido) - Kom toch op zeg, nou weten we het wel.

16 opmerkingen:

 1. Jeetje, Pjotr, word er depressief van. Wat is jouw favoriete lijstje? Kom ik de dag weer door.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was depressief van het nieuws van gister maar kon wel erg lachen om je schrijven hierboven. Lees dat maar voor op het kinderboekenbal!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, ik denk dat ik zo'n beetje de enige persona non grata ben op het Kinderboekenbal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het spijt me dat ik je heb verwijderd Jaap, maar ik heb weinig zin in dit gekeutel op mijn weblog. Kom graag met een vlammend betoog waarvoor dan ook, maar inhoud graag en argumenten. Ik heb geen zin om elke keer uit te moeten leggen wat ik bedoeld heb, terwijl het er gewoon letterlijk staat. Ik zie geen gouden griffel in dit lijstje en heb ook geen alternatief. Het staat je vrij om daar een mening over te hebben, maar bespaar me dat geklets over lage latten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het staat je natuurlijk vrij om te censureren als een reactie je niet aanstaat en het dan weg te halen en te zeggen dat er geen inhoud en argumenten instonden. Maar treurig is het wel. Stel je blog dan niet open voor reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had ze trouwens al gelezen. Ik vond dat Jaap vooral een punt had dat die neerbuigendheid over grijze dames etc. er niet toe deed.

  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond het wel een vermakelijk stuk, heb er erg om gelachen en het is toch ook gewoon een rare lijst. Mijn gouden griffel ging naar Jaap Robben. En de penselen naar Kaatje Vermeire en Benjamin Leroy. Ja en Sylvia Weve maar ik vind dat de griffels en penselen echt achter elkaar weer een aanmoedigingsprijs moet worden. Want rara waarom zijn er nog zo weinig Nederlandse nieuwkomers die ze zouden kunnen winnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heren, ik had niet moeten schrappen. Ik was teruggekomen om mijn eigen reactie op Jaap te schrappen omdat ik vond dat ik er dingen met de haren bijgesleept had. Maar inmiddels bleek Jaap alweer gereageerd te hebben. Een discussie die geen kant op ging en niet meer reflecteerde wat ik werkelijk dacht en voelde. Dus ik dacht kom, ik haal mijn reactie en Jaaps reactie daarop ook weg en we beginnen opnieuw. Ik had niet Jaaps eerste reactie weg moeten halen, maar dat was inmiddels ook al (definitief) gebeurd en toen dacht ik laat ook maar. Niet zoals het hoort. Lezers, reageerders, ik zal het nooit meer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tien weesgegroetjes, een onze vader en vijf aflaten kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En ik ben het nog wel grotendeels met je eens, want ik vind de lijst ook veel missers bevatten. Persoonlijk vind ik De Zuurtjes wel Gouden Griffel waardig trouwens.Maar misschien bestond deze jury wel vooral zelf uit zuurtjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik met mijn opmerking iemand heb gekwetst dan was dat niet de bedoeling, ik gun het ieder van harte een prijs te winnen. Hoe meer hoe beter! Een naam die nog ontbrak op mijn lijstje was Catherina Valckx met Poten omhoog! heb je over haar boeken al eens een recensie geschreven Pjotr?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, en ik ben op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van Catherina Valckx. En ik ben benieuwd wie je gekwetst denkt te hebben. Mij niet in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Smaken verschillen. Ik denk niet iemand gekwetst te hebben, ik heb iemand gekwetst getuige een email van die persoon vandaar. Snap zelf alleen nog niet goed waarom het kwetsend was.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hm... als ik niet dacht dat er over smaak wel degelijk te twisten valt, dan deed ik dit werk niet. Maar het is wat lastig om hier een gesprek te voeren zonder de persoon waar het over gaat en het mailtje dat die persoon aan jou geschreven heeft.

  BeantwoordenVerwijderen