maandag 8 februari 2010

Blote beer moet blijven

Ik was afgelopen zaterdag bij de opening van de kindertentoonstelling over Kandinsky in het Gemeentelijk Museum Den Haag. Daan Remmerts de Vries maakte een boek over de kunstenaar, met wie hij in de klas beweert te hebben gezeten. Omdat hij twintig jaar illustreert is er ook een zaal gemaakt met zijn illustraties, waarin onder meer de prenten van Blote beer (1998) hangen. Kenmerkend voor De Vries hangen ze in een andere, onlogische volgorde, want anders is het natuurlijk geen kunst. En dat is precies de reden waarom ik niet al het werk van deze schrijver en illustrator kan waarderen. Maar dit boek wel, over de beer met de blozende billen die met zijn vriendin Lotje gaat zwemmen en zijn berenpak uittrekt. Dit is wat mij betreft een blijvertje. Ik hoop dat de uitgeverij dit boek snel in herdruk doet verschijnen.

4 opmerkingen:

 1. Waardeer je hem niet omdat hij niet altijd een logische volgorde hanteert?

  Mijn probleem met Daan RdV is dat hij subliem kan schrijven (Godje en De noordenwindheks bijvoorbeeld), maar het lang niet altijd doet en vaak de polulistische toer op gaat (Bernie King bijvoorbeeld).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Noordenwindheks vond ik toch ook een beetje overgewaardeerd, eerlijk gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat laatste deel ik met je! Met name omdat hij als hij op de populistische toer gaat, niet meer zijn best doet om goed te schrijven. Terwijl het een het ander niet uit zou moeten sluiten volgens mij.

  Ik bedoel: expres op de verkeerde volgorde, omdat het anders niet artistiek is. De verkeerde volgorde deed hij (of de tentoonstellingmaker, met zijn toestemming) alleen in het museum. Maar expres artistiek doet hij zeker ook in Godje. Noordenwindheks vond ik wel erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn reactie is om de een of andere reden ná Anoniem gekomen (kun je je naam eens geven, Anoniem?). Ik reageer op Stefan.

  En overgewaardeerd, de Noordenwindheks, hoezo? Ben daar wel benieuwd naar. Stilistisch valt er niet veel aan te overwaarderen, maar andere argumenten zijn er wél tegenin te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen