vrijdag 26 februari 2010

Jeugdjournalistiek in Latino King

De waarheid en de werkelijkheid is een volstrekt onderschat fenomeen in de jeugdliteratuur. Informatieve boeken krijgen ondanks de recente opkomst van een inspirerende voorhoede - Bibi Dumon Tak en Jan Paul Schutten - in dat genre weinig structurele aandacht. En dat terwijl kinderen juist dol zijn op boeken die iets vertellen over een onderwerp dat ze interessant vinden. En jongeren houden, dat weten we sinds Christiane F. houden van schokkende, waargebeurde verhalen over jongeren. Twee genres waar veel meer in zou kunnen gebeuren. Zeker als het met de juiste aanpak is. Querido heeft het een tijd geprobeerd met de iQ-reeks, waarin kwaliteitsschrijvers op informatieve onderwerpen werden gezet. Met wisselend succes. Informatief schrijven bleek zowaar een vak te zijn dat de meeste literaire schrijvers maar moeizaam onder de knie konden krijgen. De enige manier om aan het eeuwige plaatje-praatje van informatieve boeken, die op hun best lollig zijn, te ontsnappen is de journalistieke aanpak. Daar is Bibi Dumon Tak groot mee geworden. Ze viel meteen op met haar Koeienboek (2001) en is daarna ook blijven werken met haar gouden concept: mensen interviewen die veel over een bepaald onderwerp weten en dat mooi opschrijven. Zij was dus de meest logische persoon om een boek te maken in de Slash-reeks van Querido, bedacht door Edward van de Vendel (die ook het eerste deel schreef, De gelukvinder, op de rol voor een verfilming). En eindelijk is het boek van Bibi er: Latino King. Net als het even interessante als huiveringwekkende Rotjongens (2007) duikt ze de in een schokkend verhaal van iemand die in de gevangenis is beland. Dat willen jongeren wel weten.

4 opmerkingen:

 1. Misschien tijd voor een tweede weblog: de in herhaling vervallende lezer. Helemaal gewijd aan kritiek op Edward van de Vendel. Overigens de bedenker van de Slash-reeks.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijk. Het herhalen van mijn kritiek uit 2001 (geloof ik) was niet echt nodig in dit stukje. Ik neem aan dat je het herhalen van complimenten geen punt vindt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, dat vind ik helemaal geen punt. Geweldig dat je de tekst hebt aangepast. Als je wilt kun je mijn kritische commentaar hierboven weghalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is een boek dat ik jongens met plezier mee geef in de bibliotheek. Van zulke boeken worden jongeren vanzelf lezers.

  BeantwoordenVerwijderen