zaterdag 20 november 2010

VI. Volwassenen lezen kinderboeken

De alweer op zijn retour zijnde term ’crossover’ probeerde er cachet aan te geven, maar in normaal Nederlands komt de trend hier op neer: volwassenen kopen steeds meer kinderboeken voor zichzelf. En zijn daarmee een lastig te duiden rol gaan spelen in de cijfers. In het Nederlandse taalgebied verschenen van de Potterboeken hogere oplages dan er kinderen waren in de bedoelde leeftijdsgroep. Ook het succes van de Grijze Jager-serie lijkt deels van volwassenen te komen, wat te merken is op drukbezochte lezingen in boekhandels. Studentes Nederlands van negentien die zwelgen in de seksloze Twilight-boeken, zijn ook niet met goed fatsoen kinderen meer te noemen. Ook al willen ze zich kennelijk nog een tijdje als zodanig gedragen. Hoewel sommige vakgenoten dit duiden als een bewijs dat de kwaliteit van jeugdboeken toeneemt, lijkt het eerder een bewijs dat de belangstelling voor literatuur voor volwassenen afneemt.

Terug naar het overzicht. Illustratie: Jennifer Young.

3 opmerkingen:

 1. Zou het echt zo zijn dat Harry Potter gelezen wordt in plaats van volwassen literatuur? Zou het niet eerder gelezen worden in plaats van lichtere leeskost voor volwassenen? En is dat per se negatief?

  Of misschien niet eens 'in plaats van', zelf lees ik graag 's een verhaal van Toon Tellegen, naast of tussen het lezen van werk dat wel voor volwassenen is.

  Natuurlijk vervuilt het de cijfers, maar ik zie niet zo wat er mis is met mensen die genieten van een boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben wat verbaasd over de stelligheid waarmee je dingen zegt.
  In onze boekhandel zie ik toch enkel gretige 11 en 12 jarigen naar de Grijze Jager lopen en zijn de Twilight-lezeressen gelukkig iets jonger dan 19. De Potterliefhebbers waren ook in meerderheid jong, maar leuk vond ik het wel als ouders meldden dat ook zij de boeken lazen.
  Voor volwassenen zijn er overigens massa's boeken die onder het mom van literatuur aan de man/vrouw gebracht worden.
  Laten we het er maar op houden, dat smaken verschillen. Of je nu 10 bent of 30 of 60, er is literatuur en er is 'literatuur', maar lezen biedt plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stelligheid is mijn vak. Aan een vage recensent heb je niets. Verder heb ik niet gezegd dat het slecht is dat volwassenen kinderboeken lezen. Ik waarschuw alleen voor het feit dat sommige mensen even stellige conclusies trekken uit cijfers, die vervuild zijn. Prima dat volwassenen kinderboeken lezen én waarderen, maar kinderen hebben daar weinig aan. Het zou in theorie mogelijk zijn dat Harry Potter nauwelijks door kinderen wordt gelezen. Is niet zo, maar kan wel. Verkoopcijfers wáren al lastig te duiden, dit is alleen maar lastiger geworden.

  BeantwoordenVerwijderen