maandag 11 juni 2012

Geen idiote dingen en een échte favoriet

Geen idiote dingen en een échte favoriet dit jaar bij de Zilveren Griffels. Vorig jaar was een interessant kinderboekenjaar en dat is te zien. Wat eerste reacties.

Categorie tot 6 jaar
Keepvogel en Kijkvogel van Wouter van Reek (Leopold), prentenboekenserie die er nog altijd origineel uitziet, maar de verhaaltjes houden zelden langer dan twee bladzijden stand en deze is wel héél vaag. Geen kandidaat voor Goud.
O rode papaver, boem pats knal! van Sjoerd Kuyper (Lemniscaat), terecht Zilver en sterke terugkomer van Sjoerd Kuyper, maar Goud zou overdreven zijn. Robin en God was beter.

Categorie vanaf 6 jaar
Ik en de rovers van Siri Kolu, vertaling door Annemarie Maas (Gottmer), erg leuk avonturendebuut en geweldig dat er eens zoiets op de lijst staat. Buitenlander dus geen Goud, dat is een stomme regel, maar in dit geval zou ze 'm ook niet hebben verdiend: vooral vrolijke kolder.
Toen kwam Sam van Edward van de Vendel (Querido), een vriendelijk maar weinig opzienbarend boek.

Categorie vanaf 9 jaar
Mister Orange van Truus Matti (Leopold) lang verwacht nieuw boek van Truus Matti die in 2007 debuteerde met het hoogst interessante Vertrektijd dat toen ten onrechte weinig aandacht kreeg. Dat gaat nu de goede kant op.
Vuurbom van van Harm de Jonge (Van Goor) vanaf 9 jaar. Mijn favoriet, als die ander er niet was.

Categorie informatief
Je beste vriendin Anne van Jacqueline van Maarsen (Querido), sympathiek oorlogsboek maar staat hier niet echt op zijn plek. Vlag en Wimpel was voldoende geweest.
Winterdieren van Bibi Dumon Tak (Querido), ook een beetje vreemde nominatie hoewel er kwalitatief niets mis mee is. Misschien heeft de jury te graag informatieve boeken willen nomineren. Dumon Tak zit een beetje op de automatische piloot en deed al veel interessantere dingen in dit genre.

Categorie poëzie
Driedelig paard – Ted van Lieshout (Leopold). GOUD.