zaterdag 28 oktober 2017

Weekgreep #2: Rob Ruggenberg, Arabische sprookjes en een spectaculair dinoboek

1. Rob Ruggenberg Piratenzoon
Sinds Thea Beckman is er geen auteur van historische jeugdboeken geweest die zo'n frisse nieuwe kijk op de geschiedenis zo verslavend onder de aandacht wist te brengen. Jonge lezers houden van Rob Ruggenberg en terecht. De kracht van Beckman lag in de tijdreizigerstruc: een herkenbaar hedendaags personage in een historische setting. Het aantrekkelijke van Ruggenbergs werk ligt een journalistieke kijk op de geschiedenis: hij haalt zaken naar boven die we nog niet of nauwelijks wisten en dat maakt elk nieuw boek weer spannend. Dat hij daarmee ook dingen bespreekt die Hollanders in een wat minder gunstig daglicht stellen maakt hem bovendien interessant voor lezers die nog niet doordrenkt zijn met volkslied, roodwitblauw en VOC-mentaliteit. Zijn werk doet het goed in de onderbouw van de middelbare school, maar hij blijft er zelf op hameren dat het voor tienjarigen is bedoeld. (Vanaf 10 jaar, maar 14 is ook goed.)

2. Rodaan Al Galidi en Geertje Aalders Arabische sprookjes
In kinderboeken voltrekken zich kleine revoluties in relatieve stilte en soms is dat maar beter ook. Wie op de bank of in de klas kennis wil maken met andere blikken op andere culturen en dan in het bijzonder de Midden-Oosterse wordt verwend deze maand. Vier titels zijn interessant: Arabische sprookjes van de voormalige vluchteling Rodaan Al Galdi en Geertje Aalders (prachtig uitgegeven met een los knippatroon op de voorkant), de Koran-hervertelling Kinderen van Adam van Petra van Helden (sterke nieuwe loot aan de stam religieuze en filosofische standaardwerken voor kinderen van Ploegsma), Twintig parels van Ed Franck en Martijn van der Linden (duizend-en-een-nacht-verhalen, wel erg kleine letter en daardoor ontoegankelijke uitstraling) en ten slotte het al eerder besproken En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen. De laatste blijft van dit toevallig ongeveer tegelijk verschenen rijtje de aantrekkelijkste voor kinderen. Mooi uitgegeven, fijn geïllustreerd en ritmisch verteld door Imme Dros. Boekt zoek klas! (Voorlezen vanaf 8 jaar, zelf lezen vanaf 10 jaar.)

Mark Janssen Dino's bestaan niet
Spectaculair prentenboek over Tim en Jesse die op zoek gaan naar een dino. De kijker verdwijnt bijna zelf in de enorme uitklapplaten. Tim en Jesse kunnen maar geen dino ontdekken... maar het publiek wel. Bijna te spannend om voor te lezen aan jongens en meisjes die ondanks de hausse rond T-rix maar geen genoeg krijgen van het meest spraakmakende reptiel uit de geschiedenis van de aarde. (Vanaf 5 jaar.)

In De Weekgreep bespreek ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.