zaterdag 30 juni 2018

Weekgreep #18-15: seksende dieren, cijfers in de natuur, beer of geen beer (de eigenlijke boodschap: ga naar buiten!)

1. Katharina von der Gathen en Anke Kuhl Bij de beesten af
Hè hè, eindelijk een goed seksboek over dieren. Daar stellen kinderen veel vragen over, merkte de Duitse schrijfster Katharina von der Gathen, auteur van Dus jij en mama hebben het gedaan!? (2015), een voorlichtingsboek dat in geestigheid kan concurreren met onze Dokter Corrie. Bij de beesten af verdient lof om de openheid, de humor, de vele interessante details en het prettige illustratiewerk van Anke Kuhl. In alle opzichten geslaagd. Zo'n boek om lekker te laten slingeren. Vanaf tien jaar.

2. Bella Gomez 5 Cijfers in de natuur
Boeken over tellen, potgebruik en de tweede wereldoorlog vormen de genres waar de doorgewinterde jeugdrecensent het eerst genoeg van krijgt. Kunnen uitgevers wel tellen, ga je je afvragen. Maar deze, van de Britse illustrator en ontwerper Bella Gomez, is wel erg geslaagd. Aan de cijfers zitten is aantrekkelijk én functioneel: door met het kartonnen muntje te schuiven leer je de vorm van het cijfer maken. Zal wel iets intelligents met motoriek en spiergeheugen achter zitten, maar het geniale schuilt in de onweerstaanbaarheid. Blijf er maar vanaf. Vanaf 2 jaar.

3. Karl Newson en Anuska Allepuz Beer of geen beer (we gaan het zien)
"'Wat ben ik ook weer?' / zei de beer op een keer. / Hij wist het niet meer." Heerlijke ironie waar driejarigen vanaf bladzij één tegenin kunnen brullen. En dan duurt het nog lekker lang voor hij er zelf achter is. Eerst maar eens proberen of hij kan vliegen, of hij gras lust en of hij kan sluipen als een vos. Tweede boek in Nederland van de Spaanse, in Engeland belande illustrator Anuska Allepuz. Vanaf 3 jaar.