woensdag 24 juni 2015

Twee mooie kanshebbers voor Gouden Griffel

Negen Zilveren griffels worden er vandaag uitgereikt op de jaarlijkse MidzomerKinderboekenborrel, waarvan er zeven kandidaat zijn voor een Gouden Griffel dit najaar. Ik heb twee favorieten en stel een deal voor.

De krijtjes staken van Drew Daywalt (De Fontein)
Een van de geestigste prentenboeken in jaren, met boze brieven van krijtjes aan hun eigenaar. Alleen al om de gekte, die deze jury in de jeugdliteratuur zegt te missen, Goud waard maar buitenlanders zijn geen kandidaat voor deze prijs.

Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries
Soms schrijft-ie wat briljants, soms niet.

Bruno wordt een superheld van Håkon Øvreås
Boek over een jongen die 's nachts in een superheld verandert. Dat klinkt een beetje flauw, maar dit gelaagde boek gaat eigenlijk over vriendschap. Won in Noorwegen al de prijs van het beste kinderboek, maar kan in Nederland niet verder komen dan Zilver.

Een afspraakje in het bos van Sylvia Vanden Heede
Een keer wat anders van de schrijfster die alom lof oogstte voor haar loepzuivere boeken over Vos en Haas. Technisch wat uitdagender, maar met dezelfde geestige ondertoon en prachtig geïllustreerd.

Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper
Het werkt natuurlijk niet zo, maar Woutertje Pieterse voor Bette Westera en Gouden Griffel voor Sjoerd Kuyper lijkt mij de beste deal dit jaar. Dan krijgen ze allebei wat ze verdienen.

De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber
Bijzonder aardig boek over een jongen die tijdens de crisisjaren van de vorige eeuw zijn vader uit de gevangenis probeert te krijgen door zelf dingen te doen die niet mogen. Maar geen goud.

Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen
Beetje teleurstellend want al te kortaf columnistisch kinderboekendebuut van de bekende televisiefilosoof. Dit Zilver had moeten gaan naar concurrent Janny van der Molen, die vorig jaar het veel doordachter filosofieboek Grote gedachten uitbracht.

Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing
In elk geval de geestigste titel van het afgelopen jaar. Een interessant debuut over een meisje dat om haar overleden moeder treurt en een boek probeert te schrijven. Een Vlag en Wimpel was logischer geweest.

Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve
Zie boven. Verdient Goud, maar ik stelde al een andere deal voor.