zaterdag 25 november 2017

Weekgreep #6: De stad van Ingela, prachtige uitgave van De Notenkraker en ver gaan met Annemarie Bon

1. Ingela P. Arrhenius De stad van Ingela
Dieren, het onderwerp van haar vorige boek, werken misschien beter bij kinderen dan de stad, waar iets lastiger een verhaal bij te vertellen is. Winkels en gebouwen en lekkere lettertypes, daar draait het dit keer om. Daarom meer een slingerboek dat je elke dag op een andere bladzijde openlegt, dan om mee te gaan zitten. Toch blijft het blijft een oogpakker, die Ingela. Volwassen fans hangen posters van haar in de huiskamer op. In steden als Kopenhagen en Stockholm is daar via huisraadboetiekjes levendige handel in. Ingela heeft die zeldzame kracht die bijvoorbeeld Fiep Westendorp ook had. Toch hoop ik op eerst veel meer prentenboeken en pas dan brooddoosjes en melkbekers en kinderchampagne met Ingela. Boek zoekt kleuterklas!

2. E.T. A. Hoffman De Notenkraker
Excuses voor het Scandinavische design in deze weekgreep; het kan nog een graadje erger. De Fins-Britse Sanna Annukka ontwerpt prints voor onder meer kussens in Brighton en laat zich daarbij inspireren door de Sami-cultuur. Ze doet nu ook kinderboeken, waarvan de eerste Nederlandstalige deze prachtige uitgave van Hoffmans Notenkraker is. Niet de versie van Pjotr Iljitsj, maar de oorspronkelijke. Hoffman schrijft lekker bloemrijk, hijgerig proza en mocht Dostojevski en Couperus tot zijn fans rekenenen. Blijven uitgeven van dit soort werk is noodzaak. Fijn als het in dit soort prikkelende samenwerkingsvormen gebeurt, modern maar met het gevoel alsof er een ijskoude wind van achter de Wolga tussen de regels waait. In het Engels zijn ook verhalen van Andersen in deze vorm verkrijgbaar.

3. Annemarie Bon Challenge
Er verschijnen wel erg veel Nederlandstalige boeken met een Engelse titel en dat valt op geen enkele manier goed te praten. Verder is deze jongerenthriller niet onverdienstelijk geschreven. Lekker strak vormgegeven met een Dematons-achtig vogelperspectief op het omslag. Jens is net zijn natuurminnende vader kwijt en gaat met zijn moeder op vakantie in Horrormolinos. Raakt met nieuw gemaakte vrienden verstrikt in een uitdagingenwedstrijd. Bon noemt zichzelf een 'literaire kinderlokker'. Meters maken met lezen doe je ook zó, dat is waar.

In De Weekgreep bespreek ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.