zondag 3 december 2017

Weekgreep #7: twee sterke stemmen en een degelijke denker

1. Mette Eike Neerlin: Paard paard tijger tijger
Als Bernadette Custers het vertaald heeft, dan weet je bijna zeker dat het goed is. Deze in elk geval: Mette Eike Neerlin, interessante Deense debutante, met Paard paard tijger tijger, over Honey, die in een gezin opgroeit dat anders is. Ze zorgt voor een verstandelijk gehandicapte zus en haar vader leent regelmatig geld van haar en is trots op nieuwe tatoeages. Vooral een boek waarvan in de eerste regels de sterke stem opvalt, een stem waar je naar wilt luisteren.

2. Lydia Rood: Niemands meisje
Nog een geluid dat je meteen meeneemt: dat van Liesbeth in Niemands meisje, de nieuwe jongerenroman van Lydia Rood. Rood heeft patent op sterke stemmen, maar is de afgelopen jaren hoofdzakelijk bezig geweest met vlot geschreven lekkere weglezers en series. Niets mis mee, maar ik mis de emotionele wervelwind uit haar beste boeken en dit lijkt er eentje waar veel meer inzit. Sowieso spannend: van begin tot eind dialoog tussen een (vermoedelijke) hulpverlener en (vermoedelijke) patiënt nadat er (vermoedelijk) iets vreselijks is gebeurd. Voor het te veel over het plot gaat: het is de toon die Liesbeth aanslaat, die smeekt om gelezen te worden.

3. Janny van der Molen: Grote gevoelens
Niet zo'n mediamagneetje als televisiefilosoof Stine Jensen: Janny van der Molen. Van haar verscheen net Grote gevoelens, de psychologische opvolger van Grote gedachten. Wat mooi vormgegeven weer. Over onderwerpen die iedereen bezighouden: ben ik mijn genen of mijn opvoeding, doe ik wat ik zelf wil of doe ik anderen na, geestesziekten, gender en identiteit en de hamvraag: kun je jezelf kennen en je reacties voorspellen? Belangrijk verschil met Jensen is dat Van der Molen gaat voor degelijkheid en haar boeken grondig doordenkt, waar Jensen meer door de materie vlindert. Dat maakt Van der Molen, zoals ik al vaker heb verzucht, wel wat braaf. In dit boek komt daar met bacootjes, seks en mindfucking wellicht verandering in.

In De Weekgreep signaleer ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.