zaterdag 6 januari 2018

Weekgreep #18-1: Zeb. van Gideon Samson, Meneer Hummeling van Joukje Akveld en Schroot van Danny De Vos

Een goed leesjaar gewenst! Omdat het wat rustig is in de postbus, een aankondiging en twee laatkomers die zijn blijven liggen in de kerstvakantie.

1. Gideon Samson Zeb.
Meester van de soepele stijl Gideon Samson staat bekend om zijn indringende realistische boeken, die steeds de grenzen opzoeken van wat nog kan in een jeugdroman. In Zeb. gaat hij, samen met de nog niet zo bekende illustrator Joren Joshua, voor iets jongere lezers, op zoek naar de grenzen van zijn fantasie. Op een dag zit er een zebra in de klas, maar niemand lijkt het gek te vinden. Ozzie gaat een grap kopen om indruk te maken op een meisje, maar de grappen zijn te duur. Er wordt een demonstratie georganiseerd omdat het huilen is afgeschaft. Veelbelovend. Vanaf 17 januari in de winkel.

2. Joukje Akveld Meneer Hummeling zoekt een vrouw
Ze maakte naam met journalistieke boeken over dieren in de knel, maar begon haar schrijfcarrière met prentenboeken. Ze werkt graag samen met zoveel mogelijk verschillende illustratoren. Nu met kleurenknaller Noëlle Smid. Samen vertellen ze het verhaal van een vrijgezelle walrus, die op zoek is naar een vrouw. Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Ze moet namelijk wel van roze houden.

3. Danny De Vos Schroot
Een bankroete autosloperij is het spannende decor van Schroot, een avonturenverhaal van de laat gedebuteerde Vlaamse kinderboekenschrijver Danny De Vos (1967). Rico's vader werkt voor de kort geleden verdwenen eigenaar van de sloperij en van de ene op de andere dag is zijn speelterrein verboden gebied. Dat maakt het bezoek ervan natuurlijk alleen maar aantrekkelijker. Hij blijkt alleen niet de enige die er graag komt.

In De Weekgreep signaleer ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net of bijna en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.