zaterdag 26 januari 2019

Weekgreep #1902: David Almond had na zijn eerste zin net zo goed niet door kunnen schrijven, schetsboek voor uitvinders, high-techjongerenroman, Adam Cece is de volgende humoristische auteur met veel plaatjes, nog even geduld voor de nieuwe Kate DiCamillo

6. David Almond De kleur van de zon
David Almond is zo'n auteur die graag stugge zinnen óver kinderen schrijft. Als er al iets gebeurt, dan is het in het hoofd. Want dat kan, met taal. Davie hoort dat Jimmy Killen is vermoord. Je moet het boek uitlezen om erachter te komen of het waar is. Ik verraad niets.

7. Andrew Rae en Lisa Regan Mijn gekke uitvindingenschetsboek
Apart concept: een schetsboek waarin nauwelijks plek is. Iets wat overigens in het genre aanvulboeken veel voorkomt. Je mag er je creativiteit in kwijt, maar er is vooral aandacht voor de creativiteit van de makers. In dit geval een genoegen voor de ogen, dat wel.

8. Amy McCulloch Jinxed
In deze high-techjongerenroman heeft de vijftienjarige Lacey, die al van jongs af aan rondloopt met een soldeerbout, er alles voor over om op een eliteschool te komen vanwege haar droom: een baan bij het bedrijf dat de baku maakt, een smartphone in de vorm van een dier.

9. Adam Cece en Heleen Brulot Het ongelofelijk vreemde voorval in Bizarria
De volgende humoristische auteur met heel veel plaatjes voor negenjarigen is Adam Cece, half Aussie half Kiwi. Bijzonder is dat zijn serie over Bizarria, waar tot ieders schrik ineens gewone dingen gebeuren, een door Heleen Brulot gaaf geherillustreerde versie heeft.

10. Kate DiCamillo De vloek van de Vliegende Olifantes
Nog drie weken geduld voor Kate DiCamillo-adepten, maar dan hebben ze ook wat. Los te lezen vervolg op Neem mijn hand (2016) over de lotgevallen van Louise Olifante, een van de drie hoofdpersonen. Het in elkaar geknutselde turnclubomslag zet op het verkeerde been.