dinsdag 6 oktober 2009

Griffeljury terug naar af

Ik mocht het om 20:02 als eerste melden: Peter Verhelst en Carll Cneut hebben met
Het geheim van de keel van de nachtegaal de Gouden Griffel gewonnen. Bij het lezen van het juryrapport bekroop me het gevoel dat de jury na een aantal jaren van redelijk toegankelijke kinderboeken bekronen weer terug naar af is:
‘een ode aan de eenvoud en de onschuld, aan wat waar is en écht’ met ‘juweeltjes van zinnen die je uit je hoofd wil leren’
Terug naar af dus. En praktisch zonder te betalen, trouwens. De winnaar wint met 1.361,34 euro eigenlijk niet veel meer dan de eer. De winnaar in de amateurcategorie van de Groene Hart Kunstprijs won ook 1000 euro, om maar eens een vergelijking te trekken.

Het juryrapport staat nog niet online, maar zal zodra dat het geval is hier bij CPNB te lezen zijn. Zelf vond ik het niet zo'n indrukwekkend boek. Het is vooral de volwassen vormgeving die de aandacht trekt, met een dikke streep onder volwassen. De letters zijn erg klein voor zevenjarigen en het verhaal stelt niet zo heel veel voor, het is vooral erg lang en wil maar niet echt geloofwaardig worden en is - in tegenstelling tot wat de liefhebbers doen geloven - helemaal niet zo ontzettend knap geschreven. Kortom: een mooi voorbeeld van een aardig verhaal in een mooie verpakking, die echter weer niet voor kinderen geschikt is. Ik kan de lyrische reacties van de jury's niet volgen dit keer.